Home 2018

OMI

Office for Metropolitan Information

May 29

West Side Stories #2

Het Oude Westen is de bakermat van de stadsvernieuwing, waar bewoners een cruciale rol speelden in de ontwikkeling van de wijk. Kleinschaligheid stond centraal in de ruimtelijke aanpak van de woningen, straten, pleinen, binnentuinen en dwarsverbindingen. Op welke manier kun je deze veelzijdigheid analyseren en verbeelden vanuit een hedendaags perspectief?
Architecten Nina Aalbers en Ferry in ’t Veld (Architectuur Maken), zelf bewoners van het Oude Westen, verkennen de vele binnenplaatsen die een rijkdom aan sferen en gebruik laten zien. Onderzoeker Tim Verlaan (UvA en Failed Architecture) presenteert zijn impressies van de wijk tijdens een avondwandeling en plaatst de wijk in een internationaal perspectief van vergelijkbare stedelijke vernieuwingsprojecten.
Performer Wessel Klootwijk geeft een poëtische interpretatie van deze jonge tijdlaag in de stad.
*Deze lezing is in het Nederlands.
5 juni, 20:00-21:30 (inloop 19:30), Tickets €6,-, incl. een drank

Photos ©Ossip van Duivenbode

June 13

DE GELAAGDE STAD – DE RIJNHAVEN EN DE ROTTERDAMSE STADSAS

De ontwikkeling van de Rijnhaven staat volop in de belangstelling. De Fenixlofts worden deze zomer opgeleverd en de bouw van Bay House is van start gegaan. Op de Wilhelminapier wordt de skyline verrijkt met The Sax. De komende jaren verandert de Rijnhaven aan de zijde van de Posthumalaan in een centrumboulevard met woningen, een park en stadsstrand. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor het gebied en de relatie met de stad?

Donderdag 13 juni is er een gevarieerde middag over de Rijnhaven en de stad. Na een korte excursie rondom de Rijnhaven gaan Rachèl van Olm (Theater Walhalla), Frans de Witte (MVRDV), Joke Vos (JVA) en Robert Winkel (Mei architecten) in gesprek over de nieuwe projecten en de betekenis ervan voor de levendigheid van het gebied.

Het tweede deel van het programma vindt plaats in POST, het centrum van de Rotterdam Architectuurmaand. Landschapsarchitect Adriaan Geuze van West8 geeft zijn visie op de stadsas tussen het Rotterdam Centraal District en Hart van Zuid. In het afsluitende panelgesprek bediscussiëren o.a. Nina Cranen (Hart van Zuid), Mattijs van Ruiven (Stadsontwikkeling) en Mariet Schoenmakers (Stedenbouwkundige) de waarde van deze stadsas voor Rotterdam en haar bewoners.
Meer informatie: www.dagvandearchitectuur-rotterdam.nl

The development of the Rijnhaven is hot! Port buildings on the Katendrecht quays are transformed in cultural institutions, homes and restaurants. Posthumalaan is being transformed into a center boulevard. What are the effects on the area? This afternoon – consisting of excursion, lecture, panel discussions – we will look for new perspectives with stakeholders and experts. For example, Adriaan Geuze (West 8), a renowned Rotterdam urban planner, shares his vision of the city axis between Hart van Zuid and Rotterdam Central District.
More information: www.dagvandearchitectuur-rotterdam.nl

June 15 - 16

DAG VAN DE ARCHITECTUUR 2019

De Dag van de Architectuur duurt in Rotterdam een weekend! Tientallen bijzondere gebouwen open hun deuren. Je krijgt een uniek kijkje achter de schermen. Gidsen, architecten en bouwers nemen je mee op pad en onderweg kom je alles te weten over de ideeën achter het ontwerp. Tijdens het weekend zijn er ook wandelingen, presentaties en vaartochten. Je beleeft Rotterdam telkens vanuit een ander perspectief.
Locaties: Maritiem District, Museumpark, Rijnhaven, Katendrecht, Lloydkwartier
Meer informatie: www.dagvandearchitectuur-rotterdam.nl

The Day of Architecture lasts a whole weekend in Rotterdam. Dozens of special buildings open their doors. You get a unique look behind the facades. Guides, architects and constructers take you on a tour and along the way you learn everything about the ideas behind the design. During the weekend there are also walks, talks and boat trips. You experience Rotterdam from different perspectives.
Locations: Maritime District, Museum Park, Rijnhaven, Katendrecht, Lloydkwartier
More information: www.dagvandearchitectuur-rotterdam.nl

Photos ©Aad Hoogendoorn

News

 • Apr282021

  Musicographics | Oude Westen

  Read more
 • Apr242021
 • Feb252021

  Stadsproject Expeditiepark

  27 januari 2021 Rotterdam heeft recentelijk zeven groene stadsprojecten geformuleerd voor de buitenruimte. De plannen richten zich op de grootschalige…

  Read more
 • Omi On Instagram

  Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings

Rotterdam’s architecture is placed in a new perspective with special itineraries, photos, postcards, maps and more.